Importerede foredrag

Foredrag importerede fra den gamle version af sitet.
Designermus – designermenneske

Fremstilling af genetisk modificerede og klonede pattedyr er næsten hverdagskost i moderne biovidenskab. Men nu har nye og relativ nemme metoder gjort det mulig seriøst at overveje genmodifikation i mennesker.

Kernesprængning på neutronstjerner

En fascinerende fortælling om kæmpemæssige eksplosioner i det ydre rum. Bliv klogere på de såkaldte røntgenglimt med seniorforsker Jérôme Chevenez fra DTU Space.

Modernitetens gåde

Min farmor Mathilde Christine (født 1886) er udgangspunkt for historien om, hvordan Europa og først og fremmest Vesteuropa blev moderne i 1800-tallet.

Hjertets betydning før og nu

Hjertet er et af de ældste symboler på, hvad det vil sige at være menneske. Hjertet har en central plads i de fleste kulturer, fra den gammelegyptiske, kinesiske, arabiske til den kristne europæiske. Man kan måske også snakke om egen dansk hjertelighed.

Kvarker, gluoner og mini Big Bangs

Large Hadron Collider, LHC, er kaldt verdens største fysikforsøg. Kæmpemikroskopet er bygget i en 27 kilometer lang tunnel nær Geneve og er et teknologisk vidunder. Et gennembrud er undervejs. Hvad vil det kunne bidrage med i vores forståelse af universet?

Forhandling og beslutninger

Når man deltager i en forhandling, træffer man en lang række del-beslutninger, med sig selv, med sin egen part og endelig sammen med modparten, hvis alt går vel.

Parasitter i fisk – er de farlige?

Fisk kan huse masser af snyltere. Nogle er mere skadelige end andre, men visse af dem kan tilmed fremkalde sygdom hos mennesker. Her fortælles om fiskenes snyltere og deres betydning for vor sundhed.

Matematikkens og rummets natur

I dette foredrag kan du høre om, hvordan udviklingen af geometri har ændret opfattelsen af matematik og af det fysiske rum.