Efternavne fortæller historier: Hvor i landet hedder vi hvad?

Efternavne fortæller historier: Hvor i landet hedder vi hvad?

Efternavne var indtil for et par årtier siden arvelige på den måde, at de opførte sig som et gen på Y-kromosomet, Ens efternavn var ens fars navn påført -sen. De fleste danske efternavne er 'sen-navne', men mange er også sted- og gårdnavne. For det meste de har en historie på under 200 år.

På trods af de omfattende vandringer i den danske befolkning siden det 19. århundrede er der store regionale forskelle i forekomsten af de forskellige efternavne. Det skyldes ofte forskelle i forekomster af fornavne for 200 år siden. Det gør sig gældende både på Bornholm og i Jylland med forskellig baggrund.

På Bornholm er der næsten ti gange så stor hyppighed af efternavnet Ibsen omkring Svaneke som i nærheden af Rønne, og for efternavneparret Pedersen/Petersen ses en lignende forskel mellem Sønderjylland og Nordjylland.

Disse forskelle tyder på, at en stor del af den genetiske variation, der var til stede i den danske befolkning inden moderniseringen i det 19. århundrede, er bevaret.

I foredraget kommer jeg ind på årsagerne til de oprindelige forskelle i forekomsten af de forskellige efternavne, på de vandringsmønstre der har bevaret forskellene gennem 150 år og på de sociale strukturer, man kan udlede af mønstrene.

Foto: Shutterstock

Kort og godt

Kan bookes

torsdag 25/4 formiddag (2019)
torsdag 25/4 aften (2019)
lørdag 27/4 eftermiddag (2019)

Kan bookes i

Hovedstaden
Nordjylland
Hele landet
Midtjylland
Syddanmark
Sjælland

Teknisk udstyr

Projektor

Emne

Kultur og Samfund

Målgruppe

Voksne

Varighed

90 minutter

Forsker

Jesper Boldsen

Ansættelsessted

Antropologisk Afdeling (ADBOU) Syddansk Universitet, Retsmedicinsk Institut

Titel

Professor MSO