Forhistorisk astronomi

Forhistorisk astronomi

I vores forhistorie findes mange eksempler på, hvordan tolkning af himlens skiftende udseende førte til civilisationers overlevelse og udvikling. Hvordan kunne tidlige kulturer bruge informationerne til planlægning og kontrol af årets rytme?

Til foredraget kan du høre om den forskning, der ligger til grund for den viden, man i dag har om forhistorisk astronomi.

I Mellemøsten er man i gang med udgravning af et 12.000 år gammelt astronomisk orienteret tempelkompleks, der formentlig blev opført med det formål at formilde onde kræfter i himlen efter kometnedslag.

Senere – under det holocæne klimatiske maksimum for 7-10.000 år siden, hvor Sahara var forvandlet til savanne med søer – etablerede en relativt højtudviklet kultur kilometerlange megalitlinjer til orientering og kalenderstyrende formål.

Efter udtørringen af Sahara for cirka 5.000 år siden søgte disse Sahara-grupper mod blandt andet Nildalen. Mange af templerne her er indrettet og orienteret mod de samme astronomiske objekter, som de forhistoriske anlæg i Mellemøsten og Sahara var rettet mod.

 

Kort og godt

Kan bookes

g mandag 23/4 eftermiddag

Kan bookes i

Hovedstaden
Sjælland
Syddanmark
Midtjylland

Teknisk udstyr

PC-projektor, lærred, delvis mørklægning

Transportudgifter

Skal dækkes af rekvirenten

Emne

Kultur og Samfund
Naturvidenskab

Målgruppe

Voksne
Unge
Skoleklasser

Varighed

90 min.

Forsker

Bjørn Franck Jørgensen

Ansættelsessted

Forh. leder af Tycho Brahe Planetarium

Titel

Kulturastronom