Partikelterapi: Danmarks nye kræftbehandling

Partikelterapi: Danmarks nye kræftbehandling

Dansk Center for Partikelterapi står færdigt i Aarhus i efteråret 2018. Det har kostet flere hundrede millioner kroner, og her vil udvalgte kræftpatienter kunne blive behandlet på en helt ny måde i Danmark: Med protonstråler!

Folk er blevet behandlet med stråling i over 100 år, og i Danmark foregår kræftbehandlingerne i stråleterapien med fotoner eller elektroner. Fra 2018 bliver det i Aarhus muligt at behandle folk med den meget tungere proton, der giver nye behandlingsmuligheder.

Foredraget gennemgår – med animationer og figurative forklaringer – hvorfor protoner kan ramme mere nøjagtigt end fotoner og elektroner. En protonbehandling udnytter, at protonen afgiver det meste af sin energi i ét område, den såkaldte Bragg-peak, og således skåner det omkringliggende raske væv mere, end de traditionelle foton- og elektronbehandlinger gør.

Det kræver dog mange forskellige instrumenter og avanceret udstyr at kunne styre protonerne nøjagtigt til en tumor – for slet ikke at tale om at kunne måle protonerne.

Foredraget fokuserer på fysikken i partikelterapi.

Bemærk, at dette foredrag kun kan bestilles til byerne Aarhus og Haderslev i Midt- og Sønderjylland. I Hovedstaden kan det bestilles til hele regionen. 

Foto: Shutterstock

Kort og godt

Emne

Naturvidenskab

Målgruppe

Voksne
Unge
Skoleklasser

Varighed

30-45 min

Forsker

Jeppe Brage Christensen

Ansættelsessted

Danmarks Tekniske Universitet, Center for Nukleare Teknologier

Titel

Ph.d.-studerende