Vores cellers saltbalance

Vores cellers saltbalance

Langt de fleste danskere spiser rigeligt salt hver dag – det er let at skaffe, og det får vores mad til at smage bedre. Når mennesker og andre dyr er så glade for salt, skyldes det at vores kroppe og celler er helt afhængige af det. Foredraget handler om, hvorfor det er så vigtigt for cellerne at opretholde og udnytte ubalance i de ioner, saltet består af.

Almindeligt køkkenbordssalt består af natrium- og klorid-ioner, og når vi spiser salt, sorterer vores celler meget omhyggeligt ionerne. Vores celler kan nemlig udnytte ubalance i ionerne til mange forskellige opgaver – ligesom den elektriske strøm i en stikkontakt kan bruges til at drive både køleskab og computer. Ioner danner grundlaget for at vores nerveceller kan sende de signaler, der bliver til vores sansninger og tanker, for at hjertet kan slå, og for at sædcellen kan svømme hen til ægget.

Den primære ion-sorteringsmaskine i kroppen er natrium-kalium-pumpen, som første gang blev beskrevet af den aarhusianske forsker Jens Christian Skou i 1957. Det fik han i 1997 Nobelprisen for, og det er stadig et aktivt forskningsfelt. De seneste ti år er vi både begyndt at få en detaljeret forståelse af, hvordan pumpen virker som en lillebitte nanomaskine, og vi har opdaget at fejl i den kan give forskellige sjældne sygdomme.

Kort og godt

Kan bookes

g onsdag 26/4 formiddag (2017)
g onsdag 26/4 eftermiddag (2017)
g torsdag 27/4 formiddag (2017)
g torsdag 27/4 eftermiddag (2017)

Kan bookes i

Hovedstaden
Nordjylland
Midtjylland
Syddanmark
Sjælland

Teknisk udstyr

Projektor

Emne

Naturvidenskab

Målgruppe

Voksne
Unge

Varighed

45 min.

Forsker

Hanne Poulsen

Ansættelsessted

Aarhus Universitet

Titel

Postdoc