Det danske sprogs dunkle fortid

Det danske sprogs dunkle fortid

Med udgangspunkt i moderne dansk følger vi sprogets historie tilbage i tiden. Vi ser på, hvilke sprog dansk er beslægtet med, og hvad sprogslægtskab i det hele taget er.

Vi kigger også på hvor dansk – og de andre indoeuropæiske sprog – kommer fra, og hvor langt tilbage i tiden sprogene kan spores.

De fleste ved, at svensk og norsk er søstersprog til dansk. Tysk og engelsk er en slags kusiner, men vores sprog har også fjernere slægtninge over hele kloden. Vi er en lille del af den store indoeuropæiske sprogfamilie.

Med udgangspunkt i moderne dansk som vi går rundt og taler det med hinanden, spoler vi tiden tilbage og sætter dansk ind i en større sproghistorisk sammenhæng. Hvordan er dansk blevet til? Hvornår kom det til Danmark? Hvor kom det fra? Og hvor langt tilbage går det danske sprogs historie?

Undervejs kommer vi forbi en masse moderne og gamle sprog, og vi snakker om, hvad det betyder, at nogle sprog er beslægtede med hinanden, men ikke med andre. Vi kommer også til at høre lidt om, hvad forhistorisk DNA kan fortælle os om vores sprogs historie.

Kort og godt

Kan bookes

onsdag 24/4 formiddag (2019)
fredag 26/4 eftermiddag (2019)

Kan bookes i

Hovedstaden
Sjælland

Teknisk udstyr

Projektor til præsentation

Emne

Kultur og Samfund

Målgruppe

Voksne
Unge

Varighed

90 minutter

Forsker

Thomas Olander

Ansættelsessted

Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet

Titel

ph.d., dr.phil.