Et mysterium der tog 51 år at løse

Et mysterium der tog 51 år at løse

I 1964 fremsatte John S. Bell en teori, der skulle vise sig at få nogle af de dygtigste fysikere verden over til at klø sig i nakken i hele 51 år. Med sin teori forsøgte Bell at vise, at Einstein havde misforstået et fundamentalt princip i naturen.

Ideen var ganske simpel, men viste sig enormt vanskelig at demonstrere i praksis. Først i 2015 lykkedes det et eksperimentelt forskerteam i Holland at finde et svar på det lange mysterium.

Bells teori er en matematisk ulighed, der gælder for et univers, hvor ingen informationer kan udbredes hurtigere end lysets hastighed, og som eksisterer uafhængigt af, om vi observerer det eller ej. Det er den måde, vi er vant til at forstå naturen og alle hverdagsfænomener på, og som flere hundrede års naturvidenskab bygger på. Der er bare ét problem: Kvantefysikken, der blev udviklet op gennem det 20. århundrede, er ikke specielt hverdagsagtig.

Bell viste teoretisk, at kvantemekanikkens mest fundamentale love fører til en modsigelse af den matematiske ulighed. Det efterfølgende spørgsmål var, hvordan dette skulle afprøves i laboratoriet. Et spørgsmål, der senere skulle vise at tage 51 år og mange af de dygtigste fysikere i verden at besvare.

Kort og godt

Emne

Naturvidenskab

Målgruppe

Voksne
Unge

Varighed

30-45 minutter

Forsker

Emil Denning

Ansættelsessted

Danmarks Tekniske Universitet, DTU Fotonik

Titel

Ph.d.-studerende