Gammelt brød og historiske kager

Gammelt brød og historiske kager

Foredraget gennemgår udviklingen i bornholmske kagetraditioner fra 1600-tallets merkantile eventyr til komfuralderens nye muligheder.

Få ting har gennem tiden emmet så meget af tradition og historie som mad og drikke. Især bagværket nød en særlig gunst til fest og til højtider som jul, påske og pinse. Særligt til højtider som bryllup, barnedåb og begravelse, måtte der trakteres med traditionelt bagværk og kage.

Der var stor forskel på ”by å bøjd” som det hed på Bornholm – byen og bygden. Også når det kom til bagningen. På landet var det hvedemelet, der var det fine, mens det i byerne var finere bagværk. Mange af de store gårde tog efterhånden ”de finere” bytraditioner til sig.

Den bornholmske madkultur var ikke kun traditionel og baseret på helt lokal sædvane og praksis, det var snarere en bestandig vekslen mellem tradition og fornyelse, på samme måde som mange andre dele af den bornholmske materialkultur – klædedragt, tobak, dans og musik. Bornholmerne var søfarere, og mens meget bagværk havde en meget gammel historie, så var vinduet ud til af resten af verden af betydning for de kager og bagværk der blev yndet der, og hvilke ingredienser der ansås for nødvendige at putte i dem. Handlen med eksotiske krydderier, sukker og sirup satte længe sit præg på det bornholmske bagværk.

Med nye store ændringer i fremstillingen af bagværk i løbet af 1800-tallet fulgte bagværket efterhånden mere skiftende ”moder” ovrefra, specielt hos borgerskabet i storbyerne, og meget af det ”særegne” veg pladsen for dette.

Der er mulighed for at afholde foredraget i vore egne lokaler (foredragssal). 

Kort og godt

Kan bookes

onsdag 24/4 eftermiddag

Kan bookes i

Bornholm

Transportudgifter

Dækkes af rekvirenten

Emne

Kultur og Samfund

Målgruppe

Voksne
Unge
Skoleklasser

Varighed

60 minutter

Forsker

Camilla Luise Dahl

Ansættelsessted

Bornholms Ø-arkiv

Titel

Cand.mag