Verdens tyndeste legoklodser – to-dimensionel materialefysik

Verdens tyndeste legoklodser – to-dimensionel materialefysik

Ved hjælp af et stykke grafit (det materiale, der er indeni en blyant) og helt almindelig tape kan man isolere et enkelt lag af atomer. Det gjorde de to forskere Andre Geim og Konstantin Novoselov i 2004, og dette ultratynde materiale blev døbt grafen. Deres Nobelpris-vindende forskning i grafen var startskuddet til et nyt felt inden for materialeforskning: De to-dimensionelle materialer.

Et to-dimensionelt materiale er et materiale, der består af et enkelt eller ganske få lag af atomer. Der er flere grunde til, at to-dimensionelle materialer er interessante.

For det første har grafen nogle meget unikke fysiske egenskaber, som man ikke ser i traditionelle tre-dimensionelle materialer. For det andet giver to-dimensionelle materialer mulighed for at kunne fremstille meget kompakte elektroniske komponenter alene på grund af tykkelsen. For det tredje kan forskellige to-dimensionelle materialer sættes sammen, lidt ligesom legoklodser, og håbet er dermed at kunne skræddersy et materiales fysiske egenskaber ved at bygge forskellige to-dimensionelle materialer oven på hinanden.

I dette foredrag vil jeg med udgangspunkt i konkrete eksempler præsentere både teknologiske og forskningsmæssige aspekter af udviklingen inden for to-dimensionelle materialer.

Kort og godt

Emne

Naturvidenskab
Teknologi og Innovation

Målgruppe

Voksne
Unge
Skoleklasser

Varighed

Ca. 45 min

Forsker

Mathias Rosdahl Brems

Ansættelsessted

Danmarks Tekniske Universitet

Titel

Ph.d.-studerende