Hvorfor er der så stor social ulighed i sundhed i Danmark?

Hvorfor er der så stor social ulighed i sundhed i Danmark?

I Danmark har alle fri og lige adgang til sundhedsydelser og behandling, men vi har en høj social ulighed i sundhed, forbrug af ydelser og kvalitet af behandlinger. Foredraget diskuterer blandt andet, hvorfor formelle muligheder for udsatte borgere ikke er det samme som reelle muligheder.

Selvom alle danskere formelt har lige muligheder for sundhedsydelser, får fattige og socialt udsatte en ringere behandling. De lider af flere fysiske og psykiske sygdomme, og de dør tidligere.

Foredraget diskuterer blandt andet, hvorfor formelle muligheder for udsatte borgere ikke er det samme som reelle muligheder.

For eksempler mangler der praktiserende læger i udsatte områder, de udsatte borgere har ikke har kompetencer og gåpåmod til at kontakte sundhedsvæsenet, og sundhedsvæsnet er heller ikke klædt på til at tackle dem.

Socialt udsatte borgere er også oftere ramt af multi- og kronisk sygdom kombineret med eksempelvis arbejdsløshed, lav uddannelse og misbrug. Endelig spiller uddannelse en betydelig rolle i forhold til at gøre os mere bevidste om vores muligheder og rettigheder.

For yderligere baggrund til foredraget, se denne artikel på Forskerzonen.

Illustration: Shutterstock

Kort og godt

Kan bookes

onsdag 28/4 formiddag
(Kbh V)

Kan bookes i

Hovedstaden
Nordjylland
Sønderjylland
Fyn
Sydsjælland, Lolland og Falster
Midtjylland
Bornholm
Midt- og Vestsjælland
Nordsjælland

Teknisk udstyr

Foredraget holdes online og kræver derfor projektor med lyd samt mikrofon og webcam, så deltagerne kan stille spørgsmål.

Transportudgifter

Ingen udgifter

Emne

Kultur og Samfund
Krop og Sundhed

Målgruppe

Voksne / Adults
Unge (inkl. ungdomsuddannelser) / Young adults (incl. youth educations)

Varighed

45-90 minutter efter ønske

Format

Webinar

Forsker

Jørgen T. Lauridsen

Ansættelsessted

Syddansk Universitet

Titel

Professor