Fransk-danske kunstforbindelser i den danske enevældes tid

Fransk-danske kunstforbindelser i den danske enevældes tid

Kunsten var et effektivt redskab i iscenesættelsen af den enevældige kongemagt i Europa i 1600 og 1700-tallet. Kongerne var storforbrugere af kunst og bestilte malerier, skulpturer og pragtpalæer hos tidens fremmeste kunstnere og håndværkere.

I enevældens første mange år var Frankrig toneangivende. Frankrig var Europas mest folkerige stat og et af de mest indflydelsesrige lande, og det franske hof blev efterlignet overalt.

Den franske mode og smag bredte sig frem til 1700-tallets sidste årtier til større og større dele af befolkningen i Danmark. Men så skyllede bølger af nationalisme ind over Danmark.

I 1800-tallet kom de hjemlige kunstnere i højsædet, og de udlændinge, der havde spillet afgørende roller i den danske kunsts udvikling, blev ligefrem forsøgt skrevet ud af historien. Alene fordi de ikke var danske.

Det har på sigt betydet, at blandt andet de franske kunstnere i Danmark kun delvist er blevet anerkendt for deres fortjeneste. Men det er der grund til at rette op på!

I anledning af regentparrets guldbryllup i 2017 blev en bog om fransk-danske kunstforbindelser under den danske enevælde udgivet med hjælp fra Villum Fonden og Velux Fonden. Foredraget er bygget på denne bog, som hedder 'Fransk elegance og dansk snilde'.

Kort og godt

Kan bookes

fredag 26/4 eftermiddag (2019)
lørdag 27/4 eftermiddag (2019)
søndag 28/4 eftermiddag (2019)
mandag 29/4 eftermiddag (2019)
tirsdag 30/4 eftermiddag (2019)

Kan bookes i

Hovedstaden

Teknisk udstyr

Powerpoint-fremviser og gerne en PC

Emne

Kultur og Samfund

Målgruppe

Voksne

Varighed

1 time (1½ inklusive pause og spørgsmål)

Forsker

Ulla Kjær

Ansættelsessted

Nationalmuseet

Titel

Museumsinspektør, seniorforsker, dr.phil.