Stråling: Hvad er det egentlig, og hvordan måler vi det?

Stråling: Hvad er det egentlig, og hvordan måler vi det?

Stråling kendes normalt kun som noget farligt, ukendt og uønsket. I vores samfund anvendes det dog til en lang række nyttige formål lige fra behandling af kræft til effektive steriliseringer af materialer til industrielt brug. Så hvordan kan stråling anvendes til disse formål, hvis det er så farligt?

For at kunne anvende stråling til diverse formål, uden at udsætte mennesker eller udstyr for unødig fare, er det nødvendigt at vide, nøjagtigt hvor meget energi strålingen overfører til det materiale, der bestråles. Vi skal kunne garantere, at vi eksempelvis bestråler tumoren tilstrækkeligt, men ikke påvirker det omkringliggende raske væv unødigt.

At måle hvor meget energi, der bliver overført til et materiale fra stråling, er en overraskende kompliceret proces, så hvordan foregår det i praksis? Dette vil blandt andet blive gennemgået i foredraget.

Foredraget bruger, afhængigt af målgruppen, en kombination af spørgsmål og Kahoot!-quizzer og genopfrisker, hvordan vi mennesker får stråling helt naturligt fra omgivelserne.

Kort og godt

Kan bookes

g fredag 20/4 formiddag
g fredag 20/4 eftermiddag
g onsdag 25/4 formiddag
g onsdag 25/4 aften

Kan bookes i

Hovedstaden
Sjælland

Teknisk udstyr

Projektor

Emne

Naturvidenskab

Målgruppe

Voksne
Unge
Skoleklasser

Varighed

30-45 min

Forsker

Jakob Hjørringgaard

Ansættelsessted

Danmarks Tekniske Universitet, Center for Nukleare Teknologier

Titel

Ph.d.-studerende