Forskerne stjæler fra naturen

Forskerne stjæler fra naturen

Planterne og dyrene kan lære forskerne nyt. Derfor undersøger og efterligner de naturens design, når de vil udvikle alt fra kunstige blodårer til grønne og sikre batterier. Den måde at gribe forskningen an på hedder biomimetik.

Biomimetisk forskning favner meget bredt. Faktisk udvider feltet sig konstant i takt med at andre tværfaglige discipliner erkender, at de løsninger, som de vil producere, ofte allerede findes i naturen. F.eks. har haj-hud inspireret til nye svømmedragter.

Biomimetik er ikke et nyt fænomen. Stenaldermenneskerne kopierede naturen, når de tog deres pels på for at holde varmen. Leonardo Da Vinci efterlignede fugle, da han for 500 år siden tegnede sine berømte skitser af flyvemaskiner. Og velcro blev opfundet efter en vandretur i alperne, da den schweiziske ingeniør George de Mestral lagde mærke til nogle små, grønne frø fra burre-planten, der satte sig fast i hundens pels og hans bukseben.

Også i Danmark er vi langt fremme, når det gælder biomimetik. Ph.d. i natural science Martin Alm, BioModics ApS, fortæller i dette foredrag om, hvordan firmaet Biomodics arbejder med biominetik, når de skal udvikle fremtidens løsninger inden for medicinske produkter såsom kunstige blodårer, infektionsfrie katetre og plastre.

Et par eksempler fra Biomodics

  • Muslinger kan uden problemer klæbe fast til sten og klipper uden at blive skyllet væk af havets bølger. Vi forsøger at efterligne den lim, når vi skal lave plastre til våde sår. Det handler om mikrostrukturer med mange små kontaktpunkter, der nok klistrer, men ikke så meget, at huden bliver ødelagt, når du river plasteret af.
  • Celler, især cellemembranen, har ion-porte, der tillader næringsstoffer at trænge igennem. Dem har vi efterlignet, da vi udviklede et kateter, der forhindrer urinvejsinfektioner.
  • I studiet af den biomimetiske kemi fandt vi ud af, at zwitterioner er gode til at transportere litium-ioner. Derfor er vi som noget nyt gået i gang med at udvikle litiumbatterier. Zwitterioner er kemiske forbindelser, der har både en positiv og en negativ ladning forskellige steder på molekylet.

Tilmelding og praktisk info

Tilmelding er ikke nødvendig. Du deltager ved at trykke på det tidspunkt, du gerne vil høre foredraget:

Kort og godt

Online
lørdag 24/4 14:00-15:00
mandag 26/4 14:00-15:00
onsdag 28/4 19:30-20:30

Fagområde:

Naturvidenskab, Teknologi og Innovation

Hvad:

Foredrag

Hvem:

Voksne, Unge (inkl. ungdomsuddannelser)

Hvor: