Hvorfor er der så stor social ulighed i sundhed i Danmark?

Hvorfor er der så stor social ulighed i sundhed i Danmark?

Danmark er et økonomisk og socialt meget lige land, hvor alle har fri og lige adgang til sundhedsydelser og behandling. Alligevel har vi en meget høj social ulighed i sundhed. Kom og bliv klogere på, hvordan det kan være, når vi får besøg af professor Jørgen T. Lauridsen.

Selv om der formelt set er lige muligheder for behandling for alle, så får fattige og socialt udsatte en ringere behandling. De lider af flere fysiske og psykiske sygdomme, og de dør tidligere end den mere velstillede del af befolkningen.

Foredraget diskuterer blandt andet, hvorfor formelle muligheder for udsatte borgere ikke er det samme som reelle muligheder. Det skyldes for eksempel, at der mangler praktiserende læger i udsatte områder; at de udsatte borgere  ikke har de fornødne kompetencer og gåpåmod til at kontakte sundhedsvæsenet; og sundhedsvæsenet er ikke klædt på til at takle socialt sårbare patienter.

Desuden er socialt udsatte borgere oftere ramt af multi- og kronisk sygdom. Ofte er det kombineret med social udsathed på flere parametre som f.eks. arbejdsløshed, lav uddannelse eller misbrug. Endelig spiller uddannelse (eller mangel på samme) en betydelig rolle i forhold til at gøre os mere eller mindre bevidste om vores muligheder og rettigheder.

Om foredragsholderen
Jørgen T. Lauridsen er professor i sundhedsøkonomi ved Center for Sundhedsøkonomisk Forskning på Syddansk Universitet.

Tilmelding og praktisk:

Gratis entré, men husk tilmelding! Du kan tilmelde dig på bibliotekets hjemmeside.

Foto: Shutterstock

Kort og godt

Vejle Bibliotek, Willy Sørensens Plads 1, 7100 Vejle
torsdag 25/4 14:30-15:45

Fagområde:

Krop og Sundhed

Hvad:

Foredrag

Hvem:

Voksne, Unge (inkl. ungdomsuddannelser)

Hvor:

Sønderjylland