Bring rim og sang tilbage i de græske tragedier

Bring rim og sang tilbage i de græske tragedier

Antikke græske digte er sangtekster. De blev skrevet på rytmiske vers og sunget til tonerne af musik. Det musikalske, sangbare element af de græske digte - og i særdeleshed af de græske tragedier - er imidlertid forsvundet i nutidens knækprosa-oversættelser.

Når sange oversættes til knækprosa og "frie vers", får læseren ikke en følelse af at læse en sang. Jeg kalder derfor til kamp mod knækprosaen! Tiden er inde til, at vi genopliver musikken i poesien ved at skrive og oversætte digte på rimede vers.

Lige siden den græske antik er digte blevet sunget til tonerne af musik. Fra Frankrig til Danmark har dette betydet, at digte gennem århundreder er blevet skrevet på rimede vers, som komponister har kunnet vække yderligere til live med deres melodier.

En revolution mod rimede vers opstod i sidste halvdel af 1800-tallet. Revolutionen inspirerede senere tiders digtere i en sådan grad, at knækprosaen og “de frie vers” i løbet af det tyvende århundrede fortrængte og forhånede den rimede poesi.

I Danmark har denne inspirerende revolution sejret så meget, at der stort set ikke udgives rimet poesi længere - og når den endelig udgives, hånes den gerne af anmeldere, som kalder den forældet og reaktionær.

Ligesom digterne i Danmark næsten udelukkende skriver knækprosa og "frie vers", har de danske oversættere gennem de seneste 100 år oversat de sangbare græske digte til knækprosa og urytmiske "frie vers". Dermed får læserne ikke længere en fornemmelse af, at de læser sange, når de læser græsk poesi.

Jeg argumenterer i mit foredrag for, at vi bør oversætte de oprindeligt urimede korsange i de græske tragedier til rimede danske vers - også selvom det er stik imod den accepterede smag hos det forsvindende lille danske anmelderkorps.

 

Kort og godt

Kan bookes

fredag 23/4 formiddag
(Gilleleje)
fredag 23/4 eftermiddag
fredag 23/4 aften
lørdag 24/4 formiddag
lørdag 24/4 eftermiddag
lørdag 24/4 aften
søndag 25/4 formiddag
søndag 25/4 eftermiddag
søndag 25/4 aften
mandag 26/4 formiddag
mandag 26/4 eftermiddag
(Ribe)
mandag 26/4 aften
tirsdag 27/4 formiddag
tirsdag 27/4 eftermiddag
tirsdag 27/4 aften
(Aabenraa)
onsdag 28/4 formiddag
onsdag 28/4 eftermiddag
onsdag 28/4 aften
torsdag 29/4 formiddag
torsdag 29/4 eftermiddag
torsdag 29/4 aften

Kan bookes i

Hovedstaden
Nordjylland
Sønderjylland
Fyn
Sydsjælland, Lolland og Falster
Midtjylland
Bornholm
Midt- og Vestsjælland
Nordsjælland

Emne

Kultur og Samfund

Målgruppe

Voksne
Unge (inkl. ungdomsuddannelser)

Varighed

45-60 minutter

Format

Webinar

Forsker

Kristoffer Maribo

Ansættelsessted

Københavns Universitet

Titel

Ph.d.-stipendiat i Klassisk Græsk og Latin