Gå på opdagelse i atomernes verden med røntgenstråler

Gå på opdagelse i atomernes verden med røntgenstråler

Når forskere arbejder på at opfinde nye ting, har de en stor værktøjskasse til hjælp. I den ligger blandt andet røntgenstråler, der giver et kig ind i atomernes verden - og dén viden skal vi bruge for at lave nye ting.

Vi kender røntgenstråler fra en tur til lægen med en brækket arm, men faktisk kan røntgenstråler også bruges til at se langt mindre ting end knækkede knogler - atomer.

Til dette foredrag vil jeg fortælle, hvordan jeg bruger røntgenstråler til at dykke ned i atomernes verden- og alting er jo som bekendt opbygget af atomer.

Måden atomerne sidder i forhold til hinanden har imidlertid stor betydning for, hvordan tingene faktisk virker. Fx er både grafit (kendt fra blyanter) og diamant (kendt fra eksklusive smykker) bygget af carbon, men måden carbon sidder på er forskellig, og det giver de to materialer helt forskellige fysiske egenskaber.

Sammenhængen mellem måden, atomerne sidder og måden, materialet virker, kan opklares ved at bruge netop røntgenstråler - og det er faktisk ved hjælp af denne viden, at vi kan være med til at lave helt nye spændende, brugbare materialer.

(Foto: Shutterstock)

Kort og godt

Kan bookes i

Hovedstaden

Teknisk udstyr

Projektor til powerpoint show

Emne

Naturvidenskab

Målgruppe

0.-6. klassetrin
7.-10. klassetrin

Varighed

45 min

Forsker

Olivia Aalling-Frederiksen

Ansættelsessted

Københavns Universitet

Titel

PhD studerende

Kan bookes

tirsdag 25/4
formiddag eftermiddag aften
Fysisk
onsdag 26/4
formiddag eftermiddag aften
Fysisk
torsdag 27/4
formiddag eftermiddag aften
Fysisk
(Vanløse)
Fysisk