Er kunstige organer fremtidens forsøgsdyr?

Er kunstige organer fremtidens forsøgsdyr?

Hvordan havner der et faresymbol på dit opvaskemiddel, motorolien i carporten eller din skoimprægnering? Hvordan ved vi, at produkterne er farlige, og hvor farlige de er? Hvordan ved du, at din medicin er sikker at tage? I dag bliver disse spørgsmål svaret helt eller delevis ved at lave forsøg på dyr. Kan kunstige organer være fremtidens løsning?

Hvad hvis vi kunne genskabe organer eller sågar hele kroppen i laboratoriet og teste kemikalier og medicin på disse i stedet for at lave dyreforsøg, eller udsætte mennesker for potentielt farlige stoffer.

Jeg vil fortælle om, hvordan vi i dag sikrer os, at de stoffer, vi omgiver os med ikke er skadelige for os, hvorfor der stadig er mennesker, der bliver syge af udsættelse for kemikalier  og om fremtidens bud på bedre kemisk sikkerhed.

Udviklingen af alternative metoder til dyreforsøg er kommet et stykke, men vi er ikke i mål. Når kemikalier kommer i kontakt med kroppen kan dette ske via tre hovedveje, gennem mavetarmkanalen, med optag fra huden eller ved indånding. I dag har vi blevet så gode til at genskabe hud og øjne i laboratoriet, at disse tests kan udføres uden at bruge forsøgsdyr.

Desværre er vi meget kortere med at genskabe lungerne i laboratoriet. Indånding af kemikalier har potentiale for at give store problemer, både i lungerne og i resten af kroppen. Jeg vil tage udgangspunkt i inhalations giftighed og fortælle om det arbejde, jeg laver, for at vi skal komme tættere på at vurdere dette uden brug af forsøgsdyr.

Billede: SHUTTERSTOCK

Kort og godt

Kan bookes

mandag 26/4 eftermiddag
(Hillerød)
torsdag 29/4 eftermiddag
(Skive)

Kan bookes i

Hovedstaden
Nordjylland
Sønderjylland
Fyn
Sydsjælland, Lolland og Falster
Midtjylland
Bornholm
Midt- og Vestsjælland
Nordsjælland

Emne

Naturvidenskab
Krop og Sundhed

Målgruppe

Voksne
Unge (inkl. ungdomsuddannelser)

Varighed

30 minutter

Format

Webinar

Forsker

Jorid Sørli

Ansættelsessted

Det Nationale forskningscenter for arbeidsmiljø

Titel

Seniorforsker