Kurderne i Danmark og krigen i Syrien

Kurderne i Danmark og krigen i Syrien

Da den kurdiske by Kobane blev belejret af Islamisk Stats krigere i 2014, kunne mange kurdere i Danmark ligesom kurdere over hele verden ikke sidde stille. De engagerede sig politisk og gik på gaden for at råbe danske politikere op eller arrangerede støttemiddage for at samle tøj og penge til nødstedte kurdere i hjemlandet.

Jeg vil fortælle om, hvorfor kurdere uden for de traditionelle hjemlande bliver engageret i hjemlandenes konflikter og hvilke aktiviteter, de især engagerer sig i. Derudover vil jeg også fortælle om deres muligheder i det danske samfund for at give deres mening til kende og om de udfordringer,de støder på, når der er krig i hjemlandet.

Jeg vil tage udgangspunkt i aktiviteterne til støtte for kurderne i Syrien i 2014, hvor Islamisk Stat var på sit højeste i forhold til magt og udbredelse, og derfra tale mere generelt om kurdisk ’diaspora mobilisering’.

Foredraget vil komme ind på følgende:

- Hvilke kurdiske grupperinger der findes i Danmark. 

- Hvilke aktiviteter der finder sted til støtte for kurderne i Syrien: Politisk lobbyisme og nødhjælpsarbejde samt i begrænset omfang deltage som frivillig i den militære kamp mod Islamisk Stat.

- Hvordan det præger kurdisk identitet at engagere sig i hjemlandets konflikter.

- Hvordan mulighederne er for kurdisk aktivisme i Danmark sammenlignet med situationen i vores nabolande for eksempel Sverige og Tyskland.

Foredraget henvender sig til alle der ønsker at vide noget om kurdisk diaspora mobilisering i Danmark i lyset af konflikten i Syrien og kampen mod Islamisk Stat. Foredraget kan tilpasses specifikke ønsker.

Foredraget formidler hovedpointerne fra mit ph.d.-projekt, der er baseret på omfattende feltarbejde blandt kurdere i Danmark. Projektet udkommer i bogform på Edinburgh University Press til efteråret 2021.

Kort og godt

Kan bookes

fredag 23/4 formiddag
fredag 23/4 eftermiddag
mandag 26/4 aften
tirsdag 27/4 formiddag
tirsdag 27/4 eftermiddag
tirsdag 27/4 aften
onsdag 28/4 formiddag
onsdag 28/4 eftermiddag
torsdag 29/4 formiddag

Kan bookes i

Hovedstaden
Nordjylland
Sønderjylland
Fyn
Sydsjælland, Lolland og Falster
Midtjylland
Bornholm
Midt- og Vestsjælland
Nordsjælland

Teknisk udstyr

Velfungerende elektronisk platform

Transportudgifter

-

Emne

Kultur og Samfund

Målgruppe

Voksne
Unge (inkl. ungdomsuddannelser)

Varighed

1,5 time

Format

Webinar

Forsker

Anne Sofie Schøtt

Ansættelsessted

Forsvarsakademiet

Titel

Adjunkt