Brorfelde Observatorium

Brorfelde Observatorium

På Brorfelde Observatorium vil vi etablere en attraktion med afsæt i astronomiens, geologiens og naturens forunderlige verden, hvor udforskningen af disse bliver til håndgribelige, meningsfulde og sjove oplevelser. Vi sætter nysgerrigheden i centrum.

På toppen af de sjællandske alper og med udsigt over Lammegjorden troner Brorfelde Observatorium. I 60 år spillede Danmarks største observatorium en væsentlig rolle i den danske og internationale forståelse af astronomi frem til forskningsenheden flyttede tilbage til København i 1996. I september 2013 købte Holbæk Kommune de kendte observatoriebygninger for at udvikle et oplevelsescenter om geologi, natur og astronomi for både skoleklasser, familier og andre med lyst til at opleve og lære.

Et fredet nattemørke

Brorfelde blev opført i perioden 1953-1964 af Københavns Universitet, der flyttede sit observatorium fra Østervold i København, da byens lys efterhånden gjorde det vanskeligt at foretage astronomiske observationer. I dag er bygningerne, som er tegnet af den anerkendte arkitekt Kaj Gotloeb, og landskabet i Brorfelde fredet, ligesom det enestående mørke også er mørkefredet. En totalfredning, der ikke er set
andre steder i Danmark.

Historien om Brorfelde Observatorium

De første overvejelser om at bygge et nyt og moderne observatorium uden for København blev gjort allerede i starten af 1900-tallet, da lysforureningen i storbyen var et støt stigende problem for Københavns Universitets astronomiske forskere. Men først da astrofysikeren og astronomen, Bengt Strömgren, vendte hjem fra USA i 1938, blev der sat skub i tingene. Han igangsatte detaljerede undersøgelser af mørke egne af Sjælland for at finde den bedste placering af det nye observatorium. Der blev opstillet forskellige kameraer til registeringen af lufturoen, men det viste sig, at lufturoen over Sjælland var forholdsvis konstant. Derfor forsøgte man i stedet at forudse, hvordan byudviklingen ville være – og her vandt Brorfelde som lokation. I 1947 købte Københavns Universitet Brorfelde og de første bygninger blev indviet i 1953. Fra 1953 – 1996 var Brorfelde Observatorium en forskerby, hvor 35 ansatte havde deres daglige gang. Fra 1996 og frem til 2009 blev observatoriet brugt til felture for de studerende. Derudover blev kuplerne brugt af to amatørastronomiske foreninger, Brorfeldes Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening, som gjorde en aktiv indsats for at holde liv i bakkerne. I 2009 overtog Freja Ejendomme området, som blev sat til salg. Takket være lokale ildsjæle blev Brorfelde Bakkerne fredet i sommeren 2012. Brorfelde Observatorium blev landskendt i december 2012, hvor det var rammen om DR’s julekalender Julestjerner. Holbæk Kommune købte observatoriet i efteråret 2013 for at etablere et oplevelsescenter med fokus på astronomi, geologi og natur.

Og den udvikling er i fuld gang - følg den på Brorfelde.dk

Kort og godt

Adresse

Observator Gyldenkernes Vej 3
4340 Tølløse

Region

Telefon

72363900

Mere information