Arbejdede danske kvinder ikke i 1800-tallet?

Arbejdede danske kvinder ikke i 1800-tallet?

Kvinder var usynlige i 1800-tallets Danmark. Ifølge folketællinger fra 1800-tallet var der dengang næsten ingen danske kvinder, der arbejdede. Men det passer ikke, og den udlægning er med til at usynliggøre størstedelen af kvindernes arbejde.

Den måde myndighederne har klassificeret arbejde på, har nemlig stor indflydelse på, hvordan der gennem tiden er blevet lavet statistik over danske samfundsforhold.

I 1800-tallet havde man en såkaldt aggregeret erhvervsstatistik, hvor befolkningen blev kategoriseret som enten 'Forsørgere' eller 'Forsørgede'. Betegnelser, der afspejlede den tids forståelse af arbejde.

Derved blev de fleste kvinders arbejde usynligt. Det betød, at et kritisk syn på befolkningsdata og statistik gav et forvrænget billede af arbejdsbeskæftigelsen i perioden.

Derfor forsøger ph. d. Line Hjorth-Moritzen fra Rigsarkivet at nuancere og rekonstruere en statistik, der kan synliggøre de andre typer af arbejde, som fandtes. Arbejde, som i dag til en vis grad stadig ikke er anerkendt som egentligt produktivt arbejde.

Line Hjorth-Moritzen kommer også ind på, at digitaliseringen af de mange data spiller en enorm rolle. Både fordi digitaliseringen gør de samme data lettere tilgængelige, og fordi de metoder, der kan bruges til at 'få hul på' et så omfangsrigt materiale, ikke vil kunne bruges ved en manuel undersøgelse.

Tilmelding og praktisk:

Foredraget er gratis, men kræver tilmelding, da der er begrænset antal pladser. Du kan tilmelde dig på www.kulturstedetlindegaarden.dk. 

Foto: Shutterstock / The Everett Collection

Kort og godt

Kulturstedet Lindegaarden, Peter Lunds Vej 8, 2800 Lyngby
torsdag 25/4 16:00-17:30

Fagområde:

Teknologi og Innovation, Kultur og Samfund

Hvad:

Foredrag

Hvem:

Voksne, Unge (inkl. ungdomsuddannelser)

Hvor:

Hovedstaden