Vrangudvidende Videnskab

Vrangudvidende Videnskab

D. 22. april inviterer Sydhavnens Bibliotek til Vrangudvidende Videnskab! Vi skal nørde lyd, diskutere begrebet tid, og så skal vi høre om Halfdan Rasmussen og Ester Nagels farverige forfatterliv og omtumlede kærlighedsrelation.

Vi får besøg af tre forskere, der på hver deres felt vender vrangen ud på vores vante tanker og udvider vores horisont

11.00-11.30: Lyd: Den gode, den onde og den grusomme

Lyd er i alt omkring os. Der er lyde, vi ikke ville være foruden, og så er der lyde, vi ville ønske kunne forsvinde. men hvad er lyd, hvordan påvirkes vi af den, og hvilken nytte har den i vores samfund?

Lyd kan være kilde til stor glæde, men det kan også være kilde til gene eller ligefrem sygdom. I dette lydforedrag taler postdoc Oliver Lylloff (Danmarks Tekniske Universitet) om lyde i vores hverdag, om hvordan vi bruger vores hørelse til at kommunikere med, og hvornår lyd bliver til støj.

11.45-13.00: Hvor lang tid varer et sekund?

Lektor emeritus Jes Henningsen (Københavns Universitet, Niels Bohr Instituttet) fortæller om begrebet tid. Men hvad er tid?

Begrebet tid er fuldt af paradokser. På den ene side kan vi bestemme tid mere præcist end nogen anden fysisk størrelse, og på den anden side har vi ikke begreb om, hvad tid egentlig er.

Er tid en egenskab ved universet, eller eksisterer den kun i vores bevidsthed? Og hvordan har tidsmålinger haft betydning for udviklingen af vores civilisation? Det kan Jes Henningsen forhåbentlig gøre os klogere på.

13.30-15.00: På knæ for livet. Biografi om Halfdan Rasmussen og Ester Nagel

Vi slutter dagen af på bibliotekets hjemmebane, når professor emerita, dr. phil., Susanne V. Knudsen, holder et foredrag om Halfdan Rasmussen og Ester Nagels farverige forfatterliv og omtumlede kærlighedsrelation.

Det er et foredrag om et kunstnerægteskab og to forfatterskaber fra en tid, der var præget af krise, Anden Verdenskrig og Efterkrigstiden, af sult, arbejdsløshed, af punkterede cykler og af returnerede kronikker, digte og noveller.

Halfdan Rasmussen og Ester Nagel var betydelige forfattere i deres samtid. Med deres klaprende skrivemaskiner indgik de i tidens kulturelle og litterære strømninger.

Han gjorde det med sine fornyende tosserier og originale børnerim, med kritiske rejsedigte fra diktaturerne i Spanien, Portugal og Grækenland, med vidunderligt smukke rejsedigte fra Grønland. Hun gjorde det med humor, ironi og bidende satire og udviklede absurde skildringer af social skævhed, kønsskævhed og racisme.

Vi ses på Sydhavnens Bibliotek til Vrangudvidende Videnskab.

Tilmelding og praktisk:

Deltagelse er gratis. Det er muligt at tilmelde sig foredragene her.

Man kan dukke op til foredragene hver for sig, men man er selvfølgelig også mere end velkommen til at nyde hele pakken.

Illustration: Sydhavnens Bibliotek

Kort og godt

Wagnersvej 19
lørdag 22/4 11:00-15:00

Fagområde:

Kultur og Samfund, Naturvidenskab, Teknologi og Innovation

Hvad:

Foredrag

Hvem:

Voksne, Unge (inkl. ungdomsuddannelser)

Hvor:

Hovedstaden