Dialog-debat: Danske forskere fortæller om oprindelige folk i Latinamerika

Dialog-debat: Danske forskere fortæller om oprindelige folk i Latinamerika

Lær om en af verdens mest udsatte grupper, som kæmper en brav kamp for at beskytte deres kultur og leveområder. 

Rundt omkring i verden lever der cirka 370 millioner oprindelige folk. De bærer på mangeårig viden om blandt andet klima og naturen, men risikerer ofte livet for at beskytte deres leveområder og er nogle af de mest udsatte grupper i verden.

Derfor inviterer Danish Development Research Network (DDRN.dk) til en aften på Union som skal handle om dansk forskning i Latinamerika og de udfordringer, der opstår i mødet mellem oprindelige folk og det omkringliggende samfund.

Glæd dig til en spændende aften med mange kloge indsigter fra forskere, der har arbejdet i Latinamerika, lige fra Colombia til Bolivia. 

Program: 

  • 19.00–19.05: Velkomst ved Danish Development Research Network. 
  • 19.05–19.35: Oprindelige folk i Amazonas
    Antropolog Stine Krøijer fra Institut for Antropologi på Københavns Universitet fortæller om oprindelige folks landrettigheder i forhold til de store skovbrande i Amazonas samt de politiske modsætninger, som det skaber.
  • 19.35–20.05: Interkulturel medicin i Bolivia
    Arbejdsmediciner Erik Jørs fra Odense Universitetshospital fortæller om arbejdet med interkulturel medicin i Bolivia, og om vigtigheden af samarbejde mellem medicinmænd- og kvinder samt vestlige læger. I Bolivia har omkring halvdelen af landbefolkningen ikke adgang til sundhedssystemet, og det er et af de få lande i verden, hvor størstedelen af befolkningen tilhører et oprindeligt folk.

  • 20.0520.20: Pause med forfriskninger
    Gratis forfriskninger fra Unions café 'Send flere Krydderier' i form af kaffe, the, juice og vand.

  • 20.20–20.50: Naturens rettigheder i Colombia 
    Line Jespersgaard Jakobsen er postdoc ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) på Københavns Universitet. Hun vil fortælle om arbejdet med naturens rettigheder i forhold til udvinding af naturressourcer i Colombia i krydsfeltet mellem oprindelige folks kosmovision og vores vestlige verdenssyn og jura. Hun vil inddrage eksempler fra Colombias særlige domstol for fred.
  • 20.50–21.25: Tid til spørgsmål og debat
    Oplæg, spørgsmål og debat modereres af videnskabsjournalist Lise Josefsen Herman, som har mange års erfaring med at rapportere fra Latinamerika ofte med særligt fokus på oprindelige folk.


Den efterfølgende debat kan blandt andet omhandle disse spørgsmål: Hvad kan vi som forskere og som borgere i Danmark lære af viden om oprindelige folk? Kan denne viden bringes i spil i forståelsen af mennesker i Danmark med anden etnisk baggrund end dansk og af befolkningen i Grønland?

Tilmelding og praktisk:

Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding. Tilmeld dig ved at sende en e-mail med navn til info@ddrn.dk senest den 21. april. 

Der vil være gratis forfriskninger i pausen.

Foto: Juan Gabriel Estellano

Kort og godt

UNION, Nørre Allé 7, 2200 København N.
tirsdag 22/4 19:00-21:30

Fagområde:

Kultur og Samfund

Hvad:

Foredrag

Hvem:

Unge (inkl. ungdomsuddannelser), 7.-10. klassetrin, Voksne

Hvor:

Storkøbenhavn